AYYB’nin sivil diploması çalışmaları meyve veriyor; Özbekistan’ın tarım reformunda Türkiye başrol olacak

Avrasya Yerel Yönetimler Birliği (AYYB) Başkanı Dr. Hasan Cengiz ve AYYB yöneticileri, Özbekistan’da tarımsal reformlarda Türkiye’nin katkısını görüşmek üzere Taşkent’te Özbek bürokratlarla bir araya geldi. Özbekistan Tarım Bakanı Khojaev Jamshid Abdukhakimovich ile gerçekleşen görüşmede, Özbekistan’da yer alan tarımsal ürün silolarının yenilenmesi konusu öncelikli gündem maddesi oldu.

AYYB’nin sivil diploması çalışmaları meyve veriyor; Özbekistan’ın tarım reformunda Türkiye başrol olacak

AYYB’nin Orta Asya Türki Cumhuriyetlerle gerçekleşen sivil diplomasi çalışmalarında son durak Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te gerçekleşti.

Sivil diplomasi çalışmalarının yanı sıra Özbekistan’da tarıma dayalı ekonomik yatırımlar ve kırsal alt yapı yatırımlarının görüşüldüğü bir dizi toplantı yapıldı.

Özbekistan’ın tarımsal reformunda Türkiye olarak yanlarındayız

Özbekistan’da tarımın, ülke gayri safi milli hasılasının yaklaşık yüzde 28'ini oluşturduğunu ve işgücünün yaklaşık yüzde 27'sini istihdam ettiğini belirten Başkan Cengiz, “Tarımsal ihracatın, Özbekistan’da yüzde 8,8’lik bir dış ticaret gelirine sahip olduğunu görüyoruz. Taşkent yönetimi, tarımda yeni teknolojilerin benimsenmesi yoluyla tarımsal verimliliği artırmayı ve yerli ihracat ürünlerine değer katmak için işleme ve paketleme yeteneklerini daha da geliştirmeyi planlıyor. Tarımı dijitalleştirmek, toprak verimliliğini artırmak ve modern tarım teknolojilerini tanıtmak amacıyla yaptıkları çağrıya, Avrasya Yerel Yönetimler Birliği olarak kayıtsız kalamazdık. Bugün burada AYYB yöneticileri ve Türk iş adamlarımız ile birlikte Özbekistan’ın tarımsal reformunda yanlarında olduğumuzu fiilen ve projelerimizle göstermeye geldik.” dedi.

İlk adım eskiyen tarımsal ürün silolarının yenilenmesi ile atılacak

2022 yılında Taşkent’te faaliyete geçecek olan Tarımsal Bilgi ve İnovasyon Merkezi; toprak koşullarının iyileştirilmesi, bitki hastalıklarıyla mücadele, tohum seçimi gibi önemli hizmetler de dahil olmak üzere 100'den fazla türde tarım hizmetini tek elden sunacak. Kurulacak olan Tarımsal Bilgi ve İnovasyon Merkezi’ne AYYB’nin katkıları ile mevcut silo altyapılarının modernizasyonuna Türk yatırımcılar çekilecek.

Özbekistan buğdayı artık emin ellerde

Ülkenin gıda güvenliğini artırmak için Özbekistan Hükümeti’nin, son birkaç yıldır buğday üretimine ağırlık verdiğini dile getiren Başkan Cengiz; “Özbekistan buğdaya yaptığı yatırımın yanı sıra kümes hayvanları ve hayvan çiftçiliğini de desteklemeye başladı.  Yaklaşan tedarikler ve ihracat fırsatlarının kaçırılmaması için tarımsal ürünlerin hasat sonrası bozulmadan ve herhangi bir zarara uğramadan, tüketime sunulana kadar muhafazası amacıyla silolara gereksinim duyuluyor. Özbekistan’da hatalı tasarım, kullanım ve bakım nedeniyle silolarda sorunlar gözlemledik. Deformasyon, burkulma, çatlama ve çökme tehlikesi altında olan bazı siloları yerinde görme imkânımız oldu. Uygun onarım, inşa ve bakım ile daha uzun süre hizmet vermelerini amaçlamaktayız. Projelerimiz başta Özbekistan Tarım Bakanı Khojaev Jamshid Abdukhakimovich tarafından ardından diğer diplomasi unsurları tarafından oldukça heyecanla karşılandı.” dedi.

Özbekistan Tarım Bakanı Khojaev Jamshid Abdukhakimovich AYYB Heyeti’ni ağırladı

AYYB Heyeti’nin gerçekleştirdiği tarım konulu oturumların son durağı Özbekistan Tarım Bakanlığı’nda gerçekleşti. Tarım Bakanı Khojaev Jamshid Abdukhakimovich ile bir araya gelen AYYB Başkanı Dr. Hasan Cengiz ve AYYB Heyeti, tarımda verimlilik ve Türkiye- Özbekistan iş birliği hakkında fikir alışverişinde bulundular.

Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2021, 14:07

Avrasya Aktüel Haber Merkezi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER