Türkiye’den Avrasya Heyeti, Rusya’nın kontrolüne geçen şehirleri ziyaret etti

Rusya’nın Ukrayna’dan ilhak ettiği şehirleri ziyaret etmesi için oluşturulan basına heyetine, Türkiye’den Avrasya Yerel Yönetimler Başkanı Dr. Hasan Cengiz davet edildi. İlk olarak Moskova’ya uçan Dr. Cengiz, basın heyeti ile ilhak edilen ve Rusya’nın yönetimine dahil olan Donetsk, Mariupol, Bordansk, Melitopol, Zaporijya ve Kırım’ı ziyaret etti. 

Türkiye’den Avrasya Heyeti, Rusya’nın kontrolüne geçen şehirleri ziyaret etti

İlk olarak Zaporijya Oblastı Valisi Yevgeny Balitsky tarafından karşılanan heyete, Zaporijya şehrindeki tarım alanları, fabrikalar, savaşta zarar gören alanlar ve şehirde yeni inşasına başlanılan projeler gezdirildi. Heyete yapılan sunumda, 30 Eylül 2022 yılında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Zaporijya şehrinin Rusya'ya ilhak edildiği resmen açıklanmasının ardından bölgeye Rusya tarafından 15 Milyar dolar tarım yatırımı yapıldığı ve bölgede tarımın aksamaması ve üreticinin çatışmalardan etkilenmemesi için 500 endüstriyel üreticiye toplamda 3 Milyar dolar kredi verildiği açıkladı. Ayrıca endüstriyel tarımda kullanılmak üzere mibzer, biçerdöver, traktör, kamyon, tahıl silosu ve tohum hibelerinin yapıldığı Zaporijya Bölgesi’nin 100 Bin hektardan geniş arazisinde tarımsal üretimin ara vermeden devam ettiği gözlemlendi. Çiftçilerin Rostov, Krasnodar ve Moskova’da üretim eğitimleri aldığının vurgulandığı sunumda, bölge üreticisinin profesyonel endüstriyel tarıma geçmesi için Rusya Tarım Bakanlığı’nın Zaporijya Oblastı’nı makine, eğitim ve finans anlamında desteklediği açıklandı.

Sunumun ardından açıklama yapan Dr. Cengiz; “NATO’nun özellikle tarımsal üretim alanlarını hedef alıp bölge halkını zora sokarak dünya kamuoyunda Rusya’yı savaş suçlusu gibi göstermeye çalıştığını burada savaşın sıfır noktası olan Zaporijya’da gözlerimizle gördük. Rusya bu toprakların yeniden inşası için milyarlarca dolar para harcamaktadır. Her bir fabrikada ve tarlada üretimin devam etmesi için büyük bir efor sarfetmektedir. Böylesine büyük bir yatırım yapacağı bölgenin üretim hanelerini yok etmek kimin yararınadır? Elbette NATO’nun amacı, kaybettikleri topraklarda Rusya’ya hiçbir şey bırakmamaktı ve bu nedenle masum halkın tahıl depolarını, üretim hanelerini, çiftlikleri hedef aldılar. Yüzlerce insan ve hayvanın ölümüne neden oldular. Bugün Sayın Vali Balitsky’in kendi inisiyatifi ile düzenliği bu gezi ve sunum, bölgede halklar arasında bir çatışmanın olmadığı, çatışmanın sadece bölgede söz hakkı bulunmayan NATO’nun Ukrayna halkını kullanarak Rusya’yı yıpratma çabasının olduğunu bizlere gösterdi. Gezdiğimiz şehirleri televizyonlarda savaş ve acı ile servis ediyorlar. Ancak gördüğümüz gerçek bunun tam aksidir. Rusya’nın zaferle aldığı bu şehirlerde hayat eskisinden daha canlı bir şekilde devam ediyor. Eski usul tarımdan modern tarıma geçen bir toplumun yüzündeki mutluluğa şahit olduk.” dedi.
NATO bombardımanlarında zarar görev konutların yeniden inşası ve renovasyonu için de çalışmaları yerinde inceleyen Dr. Cengiz, kentlerin ve köylerin yeniden inşası için bölgenin adeta kilometrelerce uzayan bir şantiyeye benzediğini söyledi.

Zaporijya Oblastı Valisi Yevgeny Balitsky ile birebir görüşen Dr. Hasan Cengiz, Vali Balitsky gerçekleşen görüşmenin notlarına ilişkin şu açıklamayı yaptı; “Sayın Balitsky ile görüşmemizde, Türkiye’nin önemini kendileri birçok defa dile getirdiler. Özellikle tarım koridoru oluşturulmasına Avrasya Yerel Yönetimler Birliği’nin sivil diplomasi çalışmaları ve Türkiye’nin desteğini Sayın Balitsky diğer katılımcılara da bahsetmişti. Sayın Balitsky’nin bu bölgeyi Sayın Putin’in desteği ile Sübvansiyon Bölge ilan etmesinin ardından, hem insanları NATO saldırılarına karşı korumak hem de üretimi modern bir şekilde devam ettirmeye çalışması takdire şayandır. AYYB olarak Zaporijya tahılının Türkiye koridoru üzerinden pazara açılması için çalışmalarımızı Sayın Balitsky ile paylaştık. Bu toprakların üreticilerine destek vermek hem insani açıdan hem vatanımız Türkiye’nin ticari girişimleri açısından çok önemlidir.”
Zaporijya ziyaretinin ardında, Dr. Cengiz ve beraberindeki heyet, savaşın en yoğun yaşandığı Mariupol, Bordansk, Melitopol şehirlerini de ziyaret etti. 

Dr. Hasan Cengiz, Zaporijya Oblastı Valisi Yevgeny Balitsky ile birebir görüştü.

Dr. Hasan Cengiz, savaşın sıfır noktası olan Zaporijya'da.

Güncelleme Tarihi: 28 Mayıs 2023, 21:06

Avrasya Aktüel Haber Merkezi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER