AB, Ukrayna'nın geleceğini kendisinde gördüğünü yineledi, üyelik için süre vermedi

Avrupa Birliği (AB) yönetimi, Ukrayna'yı üyelik yolunda destekleyeceğini ancak bunun liyakate dayalı, ucu açık bir süreç olduğunu vurguladı.

AB, Ukrayna'nın geleceğini kendisinde gördüğünü yineledi, üyelik için süre vermedi

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de düzenlenen AB-Ukrayna zirvesinin ardından AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Von der Leyen, Ukrayna'nın AB üyelik sürecine değinerek, "İlerleme kararlılığınız etkileyici. İleriye dönük tüm reformlarla önemli adımlar atıyorsunuz. Tüm bunları bir saldırgana karşı savaşırken yaptığınızı da unutmamalıyız. Her adımda sizi desteklemeye devam edeceğiz." değerlendirmesini yaptı.

Ukrayna'nın üyelik yolunda kat ettiği mesafenin sonbaharda yayımlanacak genişleme raporuna yansıtılacağını ifade eden von der Leyen, "Katılım süreci liyakat esaslı bir süreçtir. Başka bir deyişle, katı zaman çizelgeleri yoktur." dedi.

"Ukrayna AB'dir, AB Ukrayna'dır"

AB Konseyi Başkanı Michel de "Ukrayna AB'dir, AB Ukrayna'dır." ifadesini kullandı.

"Sizi AB yolculuğunuzun her adımında destekleyeceğiz." diyen Michel, Ukrayna'yı hukukun üstünlüğü alanında desteklemenin önemine işaret etti.

Michel, Rusya'yı hem Ukrayna'daki savaş suçları hem de bu ülkeye verdiği zararla ilgili hesap verebilir kılmak için çalıştıklarını vurguladı.

Savaş suçları için Lahey'de uluslararası bir merkez kurulacağını yineleyen Michel, ülkenin yeniden inşası için dondurulan Rus varlıklarının kullanılması fikri üzerinde çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Michel, Konseyin son bir yıldır Rusya'ya karşı 9 yaptırım paketi de dahil olmak üzere Ukrayna ile ilgili kararları oy birliği ile alabildiğine işaret ederek, AB üyeliğiyle ilgili kararın da bu şekilde alınabileceğiyle ilgili umudunu dile getirdi.

24'üncü AB-Ukrayna zirvesi, savaşın başlamasından ve Ukrayna'nın aday ülke statüsü almasından bu yana düzenlenen zirvelerin ilkiydi. AB ve Ukrayna yönetimi arasında düzenlenen zirve, yoğun güvenlik ve gizlilik önlemleri altında yapıldı.

Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2023, 11:29

Avrasya Aktüel Haber Merkezi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER