Batı Afrika'nın 600 yıllık pazarı: Kurmi Çarşısı

Yaklaşık 600 yıl önce kurulan, bir dönem köle pazarı olarak kullanılan Kurmi Çarşısı, günümüzde gıdadan tekstil ürünlerine, geleneksel eşyalardan süs eşyalarına farklı ürünlerin satıldığı tarihi mekanların başında geliyor.

Batı Afrika'nın 600 yıllık pazarı: Kurmi Çarşısı

Nijerya'nın antik şehirlerden biri olan Kano'da bulunan tarihi "Kurmi Çarşısı" uzun yıllardır varlığını koruyor.

Batı Afrika ticaret yolu üzerinde önemli yeri olan Kurmi Çarşısı, yüzyıllardır sadece Nijerya değil Nijer, Çad ve Kamerun gibi komşu ülkelerden birçok tüccar ve gezginin sık uğradığı pazarların başında geliyor.

Yaklaşık 600 yıl önce kurulan Kurmi Çarşısı, geçmişte kölelerin alınıp satıldığı yer olarak kullanılırken günümüzde gıdadan tekstil ürünlerine, geleneksel eşyalardan süs eşyalarına farklı ürünlerin satıldığı bir pazar konumunda.

Dar ve düzensiz sokakların, yüzlerce küçük dükkanın bulunduğu çarşı, adeta geçmişten bir esinti getiriyor. Nijerya'nın tarihi çarşısında her bir sokakta farklı ürünler satılıyor. Bazı sokaklarda baharatlar, bazılarında da geleneksel elbiseler ve takılar müşterilerini bekliyor.

Geçmişte Sahra Altı Afrika'da tüccarların uğrak yeri olan Kurmi, bugün yerli ve yabancı birçok turistin ziyaret ettiği mekanlar arasında yer alıyor.

"Çarşı, 15. yüzyılda depolama merkezi olarak kuruldu"

Kurmi Çarşısı Başkanı Alhaji Abdullahi Maikano, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çarşının Sahra Altı Afrika ticaretinin genişlemesinin ve Kano'da artan ticari faaliyetleri için 15. yüzyılda depolama merkezi olarak kurulduğunu söyledi.

Şehrin Jakara bölgesinde inşa edilen bu çarşıda ilk zamanlarda takas yoluyla ticaret yapıldığını aktaran Maikano, bu dönemde Afrika kıtasının farklı ülkelerinden tüccarlar geldiğini dile getirdi.

Uzun yıllarca çarşının işletildiğini anlatan Maikano, "Bu çarşıyı 1926'da dönemin Kano Emiri Abdullahi Bayero yeniledi. Bayero, çarşıda dükkanlar ve eşek istasyonu gibi yerler kurdu." ifadesini kullandı.

Avrasya Aktüel Haber Merkezi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER