Avrasya Yerel Yönetimler Birliği Başkanı Hasan Cengiz; "Aleksandr Dugin’i 4 ay önce uyardım"

Rus uzman Aleksandr Dugin’in kızı Darya Dugina cinayeti ile ilgili tespitlerde bulunan Avrasya Yerel Yönetimler Birliği Başkanı Hasan Cengiz, saldırının hedefinde Dugin’in kendisi olduğuna, arka planda ise Türkiye - Şam ilişkileri ile çeşitli yansımalar olabileceğine dikkat çekti.

Avrasya Yerel Yönetimler Birliği Başkanı Hasan Cengiz; "Aleksandr Dugin’i 4 ay önce uyardım"

Avrasya Yerel Yönetimler Birliği Başkanı Hasan Cengiz, Rus siyaset uzmanı Aleksandr Dugin’in kızı Darya Dugina cinayeti ile ilgili tespitlerde bulunurken, bu saldırı olasılığını 4 ay önce Aleksandr Dugin’le paylaştığını ancak Dugin’in bu uyarıyı dikkate almadığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığıyla bilinen ve “Putin’in beyni” olarak tanımlanan Rus siyaset uzmanı Aleksandr Dugin’in kızı Darya Dugina’nın Moskova’da aracına bomba konularak öldürülmesinin ardından, hareketli saatler yaşanmaya devam ediyor.

Rusya Soruşturma Komitesi: Önceden planlı ve sipariş üzerine…

Son olarak Rusya Soruşturma Komitesi, sürdürülen soruşturmayla ilgili açıklama yayınladı.

Dugina’nın aracının altına bomba düzeneği kurulduğu aktarılarak, şu ifadeler kullanıldı:

“Darya Dugina’nın aracının şoför koltuğu bölümünün alt kısmına bomba yerleştirildiği tespit edildi. Şu anda Rusya Soruşturma Komitesi Adli Birimler Müdürlüğü’nden uzmanların katılımıyla olay yerinde incelemeler devam ediyor.

Tamamen yanan araç ise özel bir otoparka çekildi. Ayrıca soruşturma için fizik, kimya, biyoloji ve genetik uzmanları da görevlendirildi. Aracın güvenlik kamerası görüntülerine ulaşıldı.

Elde edilen bilgilere göre, suçun önceden planlandığı ve sipariş üzerine işlendiği düşünülüyor. Suçu işleyen ve bağlantıda oldukları kişilerin belirlenmesi için çalışmalar sürüyor”.

Hasan Cengiz: “Aleksandr Dugin’i 4 ay önce uyardım”

Avrasya Yerel Yönetimler Birliği Başkanı Hasan Cengiz, Rus uzman Aleksandr Dugin'e yakın olduğunu ve ortak çalışmalar yürüttüklerini belirterek, şunları söyledi:

"Darya ile çok yakındık ve ortak çalışmalar yürütüyorduk. Geçtiğimiz Cuma günü, beni Moskova’ya davet etmişti. Aslında saldırı, sayın Aleksandr Dugin’e karşı planlanmış bir saldırı. Ancak Darya Dugina araçta olduğu için Aleksandr Dugin de başka bir programda olduğu için saldırıda hedef Darya Dugina oldu.

Bu saldırı, sıradan bir saldırı değil. Bunun Türkiye yansımaları var. Türkiye ile Şam arasında normalleşme süreci başlayacak. Bunu sabote etmek isteyen yabancı kaynaklı kurum ve kuruluşlar var.

Dugin, Türkiye ile Rusya arasındaki kriz dönemlerinde Türkiye lehine Rusya’da lobi faaliyetlerinde bulundu. Sayın Dugin’e de 4 ay önce böyle bir suikast olasılığından bahsetmiştim”.

Cengiz, saldırının adresi olarak Ukrayna’yı gösterdi…

Sözlerinin devamında, Rusya ve Ukrayna’daki savaşın yanı sıra NATO bloğunun da Rusya’ya karşı istihbarat operasyonları sürdürdüğüne dikkat çeken Cengiz, “Dugin ayrıca Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonlarını savunan bir kişiydi. Bu operasyonlarda fikir ve önerileri dikkate alınıyordu. Ukrayna’daki batı bağlantılı kontra terör örgütlerinin böyle bir amacı zaten açık kaynaklar tarafından aktarılıyordu. Bu yönde uyarıma rağmen sayın Dugin, bu istihbarat verilerini dikkate almadı. Ayrıca NATO karşıtı grupların da böyle bir amacı vardı” şeklinde konuştu.

“Türkiye’de yaşayan Ruslar da risk altında”

Türkiye - Rusya ilişkilerinde bu saldırının önemine vurgu yapan ve Türk istihbaratının her şeyin farkında olarak tedbirli davrandığını söyleyen Cengiz, şöyle konuştu:

“Şimdi Rusya’nın da karşı saldırı ihtimalleri bulunuyor. Türkiye, dış politikada değişim içerisinde. Bunu Putin’in akıl hocasına yapılan bir saldırı olarak düşünülmemeli bunu Türkiye – Rusya çemberinde bir provokasyon adımı olarak değerlendirilmeli.

Bölgenin derin yapılarının yeni eylem planlarına hazırlıkları var. Türk güvenlik bürokrasine de bu bilgileri paylaştım. Artık ülkemizde de herkesin dikkatli olması gerekiyor.

Türkiye’de yaşayan Ruslar da risk altında. Türkiye güvenlik bürokrasisi artık daha dikkatli olmalı ancak Türkiye güvenlik bürokrasisi bunun farkında. Türkiye’de güvenlik boşluğu oluşturup Türkiye’nin dış politikası hedefe alınıyor.”

Güncelleme Tarihi: 23 Ağustos 2022, 01:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER