AYYB’den Rusya’ya çağrı; “Yunus Arakiz serbest bırakılmalıdır”

16 Kasım’da Youtube üzerinden yayınladığı bir videoda Kuran-ı Kerim’i yırtan İbrahim Atabey isimli şahsın hedef gösterdiği Moskova Türk Tiyatrosu sanatçısı Yunus Arakiz, Rusya’da tutuklandı. Youtuber İbrahim Atabey tarafından ‘Siyasi İslamcı, Cihatçı’ tabirleri ile hedef gösterilen tiyatro sanatçısı Yunus Arakiz, Rus polisi tarafından havaalanında göz altına alındıktan sonra tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderildi. Hukuksuz tutuklamanın ardından Avrasya Yerel Yönetimler Birliği (AYYB) Başkanı Dr. Hasan Cengiz’den bir tepki açıklaması geldi.

AYYB’den Rusya’ya çağrı; “Yunus Arakiz serbest bırakılmalıdır”

Dr. Cengiz yaptığı basın açıklamasında şunlara yer verdi;

“11 suçtan Türkiye’de aranan ve Rusya’da firari olan bir şahıs, bir video çekiyor ve Kuran-ı Kerim’i yırtıyor. Milyonlarca Müslüman’ı derinden üzen bu olay elbette tepkilere neden oluyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, Rusya’da firari olan şahsın yakalanıp iade edilmesi için yasal girişimlere başlıyor. İslam’a ve İslam’ın kutsal değerlerine hakaretini sürdüren şahıs hakkında Rusya’da bulunan Müslümanlar da Rus mercilere suç duyurusunda bulunuyorlar. Ancak gelin görün ki Rusya, suç duyurusunda bulunan bir Türk vatandaşını, aynı zamanda Moskova Türk Tiyatrosu sanatçısı Yunus Arakiz’ı şiddeti azmettirme suçundan tutukluyor. Bir buçuk milyar Müslüman’ın en kutsal değeri olan Kutsal Kitabımız Kuran-ı Kerim’e hakaret eden şahıs dışarıdayken, hukuk yolları ile bu şahsa suç duyurusu çağrısı yapan değerli sanatçımız Yunus Arakiz hapse atılıyor. 15 milyon Müslüman’ın yaşadığı Rusya’da, böylesine bir hakarete yaptırım yapılmaması ve aksine hukuki yollara başvuru çağrısı yapan bir sanatçısının hapse atılması kabul edilemez. Biz AYYB olarak, bu büyük yanlışın Rusya karar mercileri tarafından hızlıca çözüleceğine olan inancımızı korumak istiyoruz. Rusya ile yakın ilişkilerin ve sivil diplomasi çalışmaların en güçlü döneminde, bu yanlış iki ülke ilişkilerine de zarar verecektir. Değerli sanatçı Yunus Arakiz’in iddia edilenin aksine hukuki yolların dışına çıkmadığını, cihatçı gruplar ile hiçbir irtibatının olamayacağını, AYYB olarak Rus adaletine sonuna kadar anlatacağız ve takipçisi olacağız.”

“Bu tutuklama basit bir olay değildir. Hedef Türk-Rus ilişkilerine ‘Beşinci Kol’ müdahalesidir”

Beşinci Kol müdahalesine değinen Dr. Cengiz; “Düzelen ve sürdürülebilir bir seviyeye gelen Türk-Rus ilişkilerine darbe vurmak isteyen devletler ve bu devletlerin beslediği şahıslar var. Bunlardan biri de İbrahim Atabey isimli şahıstır. Popüler olmayan, basit bir sosyal medya kullanıcısına Kuran-ı Kerim’e yırtmak sureti ile hakaret ettirilerek, Rusya’da yaşayan Müslümanların ve diğer dünya Müslümanlarının tepkisi ölçmek isteniyor. Beşinci Kol’un bir diğer ölçmek istediği konu ise, bu oyun aracılığı ile suçsuz bir Türk vatandaşını, üstelik bir sahne sanatçısını hapse atarak Türkiye’nin ne tepki vereceğini görmektir. Türk-Rus ilişkilerinin asla düzelmesini istemeyen bir grup ile tüm Rusya ziyaretlerimizde de karşı karşıya geldik. Beşinci Kol terimi tam bu grupla özdeşleşmektedir. Bu Anti Türk ve Anti İslam grup, propaganda çalışmalarından farklı olarak casusluk, sabotaj, şantaj, yanıltma ve istihbarat hareketleri de yürütmektedir. Şu an Yunus Arakiz üzerinden bir nabız yoklaması yapıyorlar. Elbette Rus makamlarına bunun bir yanlış olduğunu ve kasıtlı bir oyun olduğunu anlatacağız." dedi.

Olay nasıl olmuştu?

Emniyet Genel Müdürlüğü, sosyal medyadaki paylaşımında Kur'an-ı Kerim yırtan kişinin 11 suç kaydıyla aranan bir firari olduğunun saptandığı, Rusya'da yaşadığının belirlendiği ve yakalanıp iade edilmesi için yasal girişimlerde bulunulduğu bildirmişti.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 16 Kasım’da yaptığı açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı: "Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve bağlı il birimlerince yürütülen sanal devriye faaliyetleri kapsamında; 16 Kasım 2020 tarihinde YouTube adlı video paylaşım sitesinde paylaşılan ve sosyal medyada #İbrahimAtabeyTutuklansın etiketiyle gündeme gelen bir videoda dini değerleri alenen aşağılayan ve kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’i yırtan şahsın görülmesi üzerine tespit çalışması yapılmıştır.  Videodaki şahsın İ.A. olduğu, çeşitli suçlardan 11 adet kaydının bulunduğu, firari olarak Rusya’da ikamet ettiği anlaşılmıştır. Şahıs hakkında yasal işlem başlatılmış olup ülkemize iade süreci takip edilmektedir."

AYYB Başkanı Dr. Hasan Cengiz, Rusya'da tutuklanan Moskova Türk Tiyatrosu sanatçısı Yunus Arakiz ile Rusya’da çekilen bir fotoğrafını da basın bildirisinde paylaştı.

Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2021, 01:47

Avrasya Aktüel Haber Merkezi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER