AYYB Başkanı Dr. Hasan Cengiz, Avrasya’nın Deprem Bölgeleri Kriz Planı’nı açıkladı

Avrasya Yerel Yönetimler Birliği (AYYB) Başkanı Dr. Hasan Cengiz, depremin 24’üncü gününde, ilk basın açıklamasını ve değerlendirme toplantısını yaptı.

AYYB Başkanı Dr. Hasan Cengiz, Avrasya’nın Deprem Bölgeleri Kriz Planı’nı açıkladı

Avrasya Yerel Yönetimler Birliği Başkanı Dr. Cengiz’in basına verdiği konuşma şu şekilde;

“Değerli basın mensubu arkadaşlarım, yaşadığımız acı depremlerin 24’üncü gününde, nihayet kısa bir fırsat bularak sizlerin sorularını alacağız. Depremin ilk yaşandığı 6 Şubat tarihinden bugüne kadar ben ve ekibimden hiçbir arkadaşımın sizlere detaylı bir bilgi akışı sağlaması mümkün değildi. Yıkım o kadar büyük ve ihtiyaçlar o kadar elzemdi ki, bu süreçte kendimizi unutup tüm vaktimizi bir an önce yaraların sarılmasına vakfettik. 5 Şubat’ı, 6 Şubat tarihine bağlayan gece, sizlerin de bildiği gibi İstanbul’da Haliç Kongre Merkezinde Sayın Ekrem İmamoğlu’nun da katıldığı Milli Birlik ve Beraberlik programındaydık. Program geceye doğru bitmesine rağmen, günün değerlendirmesi ve ertesi günün programları için ekip arkadaşlarımla birlikte geç saatlerde toplantı halindeydik. Sabaha karşı henüz otelimize hareket ederken acı haber geldi. Kahramanmaraş’ın Pazarcık İlçesi’nde bir deprem olduğunu ve şiddetinin 7.7 olduğunu öğrendik. Milli Birlik ve Beraberlik programımızda depremin yoğun hissedildiği Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Adana gibi şehirlerimizden de konuklarımız vardı. AYYB Ekip arkadaşlarımız, Kahramanmaraş için hızlı bir kriz masası oluşturma hazırlığındayken öğlen saatlerinde Hatay’dan bir deprem haberi daha aldık. Artık kriz masası kuracak dahi vakit yoktu. 5 ve 6 Şubat günü ekibimizden hiçbir arkadaşımız uyumadan Hatay ve Kahramanmaraş’ta ilk etapta nelere ihtiyaç olacağını listelediler.

7 Şubat sabahı ilk tırımız içerisinde benzin varilleri, su, meyve, kıyafet, yatak ve battaniye ile Hatay’a doğru yola çıktı. Aynı gün AYYB Kriz Ekibini, İstanbul, Ankara, Antalya ve Hatay olmak üzere 4’e böldük. İstanbul ve Antalya Ekibi, yardım tırlarını ve malzemelerini organize edip deprem bölgesine hareketini sağlayacak, Ankara Ekibi, kamu kuruluşları ile koordine olarak AYYB yardımlarını kanalize edecek ve Hatay Ekibi bölgede incelemeler yapacak ve ihtiyaçları kısa sürede kriz masalarımıza bildirecek şekilde organize oldu. Hatay Saha ekibimiz 7 Şubat’ta bölgeye ulaşmaya çalışırken içleri acil ihtiyaç eşyaları ile dolu tırlarımız da bölgeye doğru hareket etmeye başladılar. Bir yandan yardım tırlarımız bölgeye gelirken, Gaziantep’ten kiraladığımız de 8 iş makinası da Hatay’a doğru yola çıktı. Aynı gün Hatay Kriz masası arkadaşlarımla birlikte İskenderun’a geçtik ve gelen tırları bizzat kendimiz teslim aldık. Tırların belirlediğimiz alana indirilmesi gece yarısına kadar devam etti. Biz de 7 Şubat’ı 8 Şubat’a bağlayan gece deprem alanlarını gezdik ve geceyi vatandaşlarımızla birlikte dışarıda geçirdik. O gece hava şartlarının olumsuzluğu bir tarafa acı ve derin feryatlara tanıklık etmek apayrı bir durumdu.

8 Şubat günü İstanbul, Ankara, Antalya ve Hatay kriz masalarımızın kafasındaki tek düşünce bölgenin acilen barınma ihtiyacının çözümüne destek olmaktı. Bu proje için sadece 2 günlük bir sürede 100 adet çadır temin edildi ve AYYB gönüllü iş adamı dostlarımız tarafından Hatay’a getirildi. 10 Şubat gecesi çadırlarımız elimize ulaştı ve 11 Şubat sabahı Hatay Belen Belediye Başkanı Sayın İbrahim Gül Beyefendi ile de görüşerek Belen’de 300 metrekarelik AYYB Hatay Belen Kriz Koordinasyon Merkezi’ni kurduk.

12 Şubat gecesi teknolojik altyapılı kriz merkezimiz hazır hale getirildi. İlk etapta Hatay Belen’de acilen bir konteyner kent kurulması için harekete geçtik ve deprem şehidimiz merhum Emine Kapıcı adına bir alan tashih ettik. 15 Şubat sabahı, depremzede kardeşlerimizin gıda ve temel ihtiyaçlarının karşılandığı, hijyenik altyapılı, çocuklar için oyun ve rehabilitasyon alanlı konteyner kent için ilk adımı attık. Sabahın erken saatlerinde iş makinelerimiz alanın açılması ve altyapısı için çalışmaya başladılar. Diğer yandan Belen kriz merkezimize ulaşan tırlarımız yüklerini AYYB Gönüllüleri ile boşattıktan sonra yeni malzemeler için İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’ya hareket ediyorlardı.

16 Şubat akşamı Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş Beyefendi de ziyaret etme imkânı bulduk ve AYYB olarak tüm imkanlarımızla bölgeye uzun vadeli yardımlar ve iyileştirmeler yapacağımızı aktardık. Yardım tırlarının sorunsuz seferler yapması, gelen ve dağıtılan malzemelerin tüm ayrıntıları ile dijital ortama kayıt edilmesi, yardımların AYYB Gönüllüleri tarafından vatandaşlarımıza sorunsuz dağıtılması ve Emine Kapıcı Konteyner Kent projemiz; 17 Şubat tarihi itibari ile AYYB Kriz masaları tarafından kusursuz şekilde takip edilir hale geldi. 18 Şubat sabahı Prof. Dr. Celal Erbay Beyefendi ile birlikte devlet erkanımız ile uzun vadeli projelerimiz hakkında bir araya geldik. Önceliğimiz yardımların kusursuz şekilde ulaşması ve elbette vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçlarına çözümler bulmaktı. Bu nedenle içerisinde sıcak havayı tutabilen ve eksi 30 dereceye kadar içine soğuk hava geçirmeyen çadırların özel siparişini verdik. 100 adet yörük çadırımız elimize ulaşmıştı. Ek olarak 100 adet daha standart barınma çadırı sipariş ettik.

19 Şubat günü, Hatay’ın Samandağ İlçesi’nde ikinci bir kriz masası kurarak yardımların koordinasyonunu güçlendirme kararı aldık ve AYYB Hatay Samandağ Hatay Kriz Koordinasyon Merkezi için görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız ilçeye hareket ettiler. 20 Şubat sabahı Samandağ’da çalışmalara başlandı. 20 Şubat akşamı bir tırımız yol güzergâhında kaza yaptı. Çok şükür kazada ölen ya da yaralanan olmadı. AYYB gönüllüler tarafından yardım malzemeleri başka bir araçla yine aksama yaşanmadan teslim alındı. 21 Şubat sabahı, Tüm Yardımlaşma Derneği (Tümyad) tarafından gönderilen ve üzerinde şehitlerimizi fotoğraflarının yer aldığı yardım kumanyaları tarafımıza ulaştı ve kayıt altına alındı. Yine 21 Şubat günü Samandağ’da kurduğumuz kriz koordinasyon merkezimizi kamu kullanımına tashih etme kararı aldık. Bizler AYYB olarak, iyi günde de zor günde de devletimizin tüm organları ile el ele diş dişe çalışırız. Tam teşkilatlı çadırımızı kamuya kullanımına devretmemiz bizleri motive etti ve güçlendirdi. Bereketli bir gün olan 21 Şubat gününün akşamında aşevi kurulması ve sıcak yemek servisi yapılması yönünde karar aldık. Günlük 2 bin vatandaşımıza sıcak yemek sunacak olan aşevi için geç saatlerde görüşmeler gerçekleştirdik. Mersin Valisi ve aynı zamanda Hatay Koordinasyon Valisi Sayın Ali Osman Pehlivan Beyefendi ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş Beyefendi ile 22 Şubat tarihilerinde biz dizi görüşmeler yapıldı. Aşevimizin Hatay’ın Kırıkhan İlçesi’nde açılması önünde karar aldık ve aynı gün aşevinin ihtiyacı olan malzemeler bölgeye gönderildi. Bu süreçte hazır olan çadırlarımıza depremde evlerini kaybeden vatandaşlarımız yerleşmeye başladılar.

23, 24, 25, 26 Şubat tarihlerinde çadırlara yerleşen ailelerle tek tek görüşmeler yapıldı ve ihtiyaçları önceliklendirildi. Bu aralıkta, usta tiyatro sanatçısı kıymetli kardeşim Orhan Çağlar Beyefendi ile bir görüşme gerçekleştirerek, depremden etkilenen, hayat akışı değişen geleceğimizin mimarı olan çocukluklarımıza yönelik faaliyetler rica ettik. 26 Şubat günü sahne dekorları ve kostümler Hatay’a doğru yola çıktı. Çocuklarımıza yönelik uzun vadeli etkinlik planlarımız bulunuyor. Hatay Belen’de 300 metrekarelik AYYB Hatay Belen Kriz Koordinasyon Merkezi’ni tamamen çocuklarımızın rehabilitasyonu ve etkinlikleri için kullanmayı planlıyoruz.

27 Şubat sabahı Kırıkhan’da açılan aşevimiz ilk sıcak çorbalarını vatandaşlarımıza servis etmeye başladı. 7 Şubat’tan bugüne yani 1 Mart’a kadar ben ve değerli ekip arkadaşlarım sahada, depremin en yoğun yaşandığı alanlarda acil ihtiyaçların çözümü için koşturduk. Binlerce insan hayatını kaybetti. Binlerce bina toprağa gömüldü. Kadim kentlerin ruhu, enkaz altında kaldı. Türk halkı, ali cenâptır. 85 milyon, acıyı en derin bir şekilde hissetti. Elbette bu acının türküsü yakılacaktır. Hüznün de demlenme vakti vardır değerli arkadaşlarım. Günlerdir basın mensubu arkadaşlarımızın sorularına, telefonlarına ve mesajlarına yeteri kadar vakit ayıramadığımı biliyorum. Bu telaşta ve zaman yarışında bizleri mazur görmenizi rica ederiz. Şu ana kadar neler olduğunu ve AYYB olarak kıymetli dostlarımız ve gönüllülerimiz ile birlikte neler yaptığımızı size hatırladığım ölçüde aktarmaya çalıştım. Kızlarım “Baba ne zaman eve geleceksin” diyorlar bazen; “Canım yavrum, burası da bizim evimiz, ben evdeyim, şimdi çalışmamız lazım, biraz bekleyin diyorum.” Burada uzun vadeli yardımlar için bulunuyoruz ve uzun bir süre daha AYYB olarak bu kadim şehirlerde olacağımızı planlıyoruz. Her bir anı, her bir yakarış hala kulaklarımda. Bizler, bu yüce millete emanet edilen mukaddes şehirleri sahipsiz bırakamayız. Hatay, Osmaniye, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Diyarbakır ve nice yerleşim yerlerine ulaşmayı ve uzun vadeli olarak yaraları sarmayı planlıyoruz. AYYB kriz masalarında görev alan AYYB Üyesi iş adamı dostlarımıza, gönüllülerimize ve AYYB’nin dünyanın her bir yanına dağılmış temsilcileri ve gönüllülerine huzurlarınızda teşekkür ederim. İlerleyen günlerde çalışmalarımızı daha sistematik şekilde siz değerli gazeteci arkadaşlarımıza ulaştırmaya çalışacağız.”

Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2023, 20:03

Avrasya Aktüel Haber Merkezi

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ayhan demir
Ayhan demir - 1 yıl Önce

Harikasınız

SIRADAKİ HABER